Макоко е квартал в Лагос, столицата на Нигерия. Из Макоко често

...
Макоко е квартал в Лагос, столицата на Нигерия. Из Макоко често
Коментари Харесай

Малария в Нигерия: Лошите условия на живот подпомагат развитието на болестта

Макоко е квартал в Лагос, столицата на Нигерия. Из Макоко постоянно се срещат езера с мръсна вода, които обезпечават идеални условия за размножаване на комарите, разпространяващи малария.
Мястото, където живеем, не е здравословно. Нямаме мрежа срещу комари. Често се разболявам от малария. А рядко имам парите да си купя медикаментите.
Фунмилайо Котун, жителка на Макоко

Тя не може да си разреши третирани с инсектициди мрежи, които костват сред 7 и 21 $ всяка, и се бори да заплаща за медикаменти против заболяването. Паразитът обикновено се популяризира измежду хората посредством инфектирани комари и може да провокира признаци, включващи тресчица, главоболие и настинка. Засяга най-вече деца под 5 години и бременни дами. Условията на живот играят важна роля в пренаселените квартали.
В общности с ниски приходи е евентуално да има фактори на околната среда, които карат маларията да процъфтява. Хората живеят с тази болест, тъй като нямат отводнителни системи, нямат уместно опазване на здравето, нямат даже и подобаваща персонална хигиена.
Адебий Олубукола, създател на неправителствена организация

Нейната организация подкрепя поданици на бедните квартали в столицата. 
Маларията е нещо, с което можем да се оправим. Тази болест не трябва да убива хора повече. Трябва да създадем всичко допустимо стандартът на живот в цяла Африка да бъде усъвършенстван. Само по този начин можем да изкореним маларията.
Адебий Олубукола, създател на неправителствена организация

Тази година Камерун стана първата страна, която рутинно дава на децата ваксина против малария, която е единствено към 30% ефикасна. Миналата седмица Световната здравна организация разгласи, че три африкански страни – Бенин, Либерия и Сиера Леоне – вкарват стратегии за имунизиране на милиони деца. Случаите на устойчивост към антималарийни медикаменти и инсектициди се усилват, до момента в който финансирането от държавни управления и донори за нововъведения се забавя. През 2023 година Световният отчет за маларията на СЗО свързва честите случаи на маларията със изменението на климата. От 12-те страни, които носят към 70% от световното задължение на маларията, 11 са в Африка. Деца под 5 години съставляват 80% от 580 000 смъртни случая от малария, регистрирани в Африка през 2022 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР